Gasgestookt

Een aluminium, rvs of gegalvaniseerd rookkanaal speciaal vervaardigd voor open gastoestellen. De buizen zijn enkel of dubbelwandig. Bij de dubbelwandige versie bevindt zich een luchtlaag die zorgt voor isolatie.  

Bij een zogenaamd gas-open toestel worden alleen de uitlaatgassen afgevoerd door het rookkanaal. De zuurstofaanvoer, nodig voor de verbranding geschiedt via de ruimte waar de kachel is geplaatst. Het is aan te raden om tijdens het stoken een luchttoevoer (rooster of raampje) open te houden voor frisse lucht.

Installatie

Een rookkanaal van dit type dient altijd te worden voorzien van een omkokering, behalve het gedeelte tussen kachel en muur of plafond. Als in uw woning reeds een gemetselde schoorsteen aanwezig is, dan kan d.m.v. een flexibele buis een gasdicht rookkanaal gerealiseerd worden voor dit toestel.

De rookkanalen voor een gas-open toestel hebben als groot voordeel dat zij relatief betaalbaar zijn en vrij eenvoudig in bestaande woningen zijn te realiseren. Nadeel: deze kachel heeft “natuurlijke trek” nodig om rookgassen af te voeren. Het is beperkt mogelijk om het kanaal horizontaal te verslepen. Er zal grotendeels vertikaal gewerkt moeten worden.

Kachels van dit type mogen niet direct worden aangesloten op slechts een horizontaal geplaatste muurdoorvoer!

Concentrisch rookkanaal voor “gesloten” gastoestellen

Als u gas wilt gaan stoken met een gesloten gasgestookt toestel dan is een concentrisch rookkanaal een vereiste.

Bij een gas-gesloten toestel worden uitlaatgas afvoer en de zuurstofaanvoer via een zogenaamd concentrisch systeem. Het zijn 2 in elkaar geplaatste buizen waarvan de binnenste gebruikt wordt voor de uitlaat- en de buitenste voor de inlaatgassen. Dit systeem voorkomt dat er tijdens het stoken zuurstof uit woonruimte wordt gebruikt voor de verbranding en blijft het klimaat in huis onaangetast. Tijdens het stoken is het niet nodig om extra maatregelen te treffen v.w.b. de luchttoevoer.

Installatie

Concentrische rookkanalen hebben als voordeel dat het vele aansluitmogelijkheden kent. Hierdoor wordt het mogelijk de haard op vele plaatsen in de woonkamer te situeren. Het rookkanaal kan door de gevel of door het dak naar buiten. Daarnaast kan het rookkanaal, afhankelijk van het toestel, deels of geheel horizontaal worden geïnstalleerd waardoor verslepingen mogelijk zijn.

Het gehele rookkanaal dient brandvrij te worden omkokerd. Ook hier geldt: Als in uw woning reeds een gemetselde schoorsteen aanwezig is, dan kan hierin d.m.v. een flexibele buis een gasdicht concentrisch rookkanaal gerealiseerd worden.

Voor alle kanalen geldt dat het gehele complete rookkanaal binnen 1 werkdag geïnstalleerd en opgeleverd is (uitzonderingen daargelaten). Na oplevering van het rookkanaal kan er direct naar hartelust gestookt worden en gebruik gemaakt worden van de kachel.