Dubbelwandige rvs buis

Dubbelwandige systeem buizen zijn in vele verschillende types en merken verkrijgbaar. Ieder met zijn eigen voor en nadelen. Om een goede keuze te kunnen maken is productkennis onmisbaar. Prijs, veiligheid en kwaliteit gaan niet altijd samen en maakt een goede keuze lastig. Door onze ervaring met diverse producten kunnen wij u adviseren en helpen een goede keuze voor uw woning te maken.

Volgens de eisen die gelden voor de bouw van een rookkanaal moet “bijna” ieder dubbelwandig rookkanaal na installatie brandvrij omkokerd worden. Een brandvrije omkokering bestaat meestal uit een frame van metal-studs met hierop Promatec of een ander merk brandvrije plaat.
Deze brandvrije “koof” is noodzakelijk om tijdens een eventuele schoorsteenbrand ervoor te zorgen dat de warmte die vrijkomt te isoleren. Brandbare materialen die te dicht bij het dubbelwandige rookkanaal staan zouden zonder deze koof vlam kunnen vatten.
Ter informatie: Bij een schoorsteenbrand kan de temperatuur in het rookkanaal oplopen tot ongeveer 1400 graden Celsius terwijl bij normaal stoken van de kachel dit ruim 1000 tot 1100 graden minder is.

Bijna alle moderne buizen zijn van roestvast staal en de isolatiewand wordt gevuld met o.a. ceramische wol, vuurvaste specie, Vermiculite (minerale delfstof) of Perlite (anorganisch gesteente). Deze vullingen worden afzonderlijk of in verschillende combinatie(s) gebruikt door fabrikanten.

Het is niet mogelijk om verschillende merken buisdelen in één rookkanaal te koppelen. Elk merk heeft eigen koppelmethodes, wanddiktes en buismaten. Door hiermee te experimenteren kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

 

Toepassing van dubbelwandige buis:

Voor elke situatie waar geen bestaand rookkanaal aanwezig is en in situaties waar nog deels een bestaande schoorsteen aanwezig is. m.b.v. Delen dubbelwandige buis kan op deze manier weer een compleet rookkanaal worden gemaakt.

Bekende merken zijn o.a:

Isoduct (verkrijgbaar bij Vurigstoken)

Mkd System (verkrijgbaar bij Vurigstoken)

Holetherm (verkrijgbaar bij Vurigstoken) 

Metalotherm

Er zijn natuurlijk meer buizen dan hier genoemd. Belangrijk is dat de buis die gebruikt wordt voldoet aan de Europese regelgeving en dat deze is voorzien van een CE keurmerk. De temperatuursklasse voor het product moet 600gr Celsius zijn.

Daarnaast moet het totaal geïnstalleerde systeem voldoen aan de voor het betreffende buistype gestelde installatievoorschrift. Deze voorschriften zijn verkrijgbaar bij de fabrikant of leverancier.